Kompression & Lymfödem

Vad är lymfödem?

Lymfödem är en sjukdom som påverkar lymfkärlen vilka ansvarar för transporten av den proteinrika lymfvätskan tillbaka till blodomloppet. När lymfkärlen inte har möjlighet att transportera denna vätska ordentligt sker en ansamling vilket resulterar i svullnad och förtjockning av huden.

Vem är i riskzonen?

Om du har utsatts för strålbehandling, tagit bort lymfkörtlar, opererat dig, eller utsatt dina armar/ ben för stora påfrestningar, kan du vara i riskzonen för att utveckla lymfödem.

Hur vet jag om jag har lymfödem?

Tidiga tecken på lymfödem kan vara tyngd- och spänningskänsla i armen/benet. Andra tecken kan vara uppkomsten av tydliga och varaktiga markeringar på huden efter åtsittande kläder eller smycken t ex strumpskaft eller armbandsur.  Detta tillstånd drabbar vanligtvis ben och armar, men lymfödem kan även påverka andra delar av kroppen. För att undersöka dig själv efter lymfödem kan du trycka på huden i 10 sekunder. Om huden inte genast återgår till ursprungsläget utan en inbuktning kvarstår, så är detta ett tecken på ödem. Misstänks lymfödem bör läkare kontaktas.

Åtgärder

Även om det inte finns något botemedel för lymfödem kan detta tillstånd hållas under kontroll genom behandling. Att bära kompressionsplagg är en av de viktigaste aspekterna av att hantera lymfödem. Kompressionsplagg är utformade för att hålla en kontinuerlig press på det svullna/drabbade området för att hjälpa dränering av vätska och minimera svullnad.

Köp Mabs kompressionsstrumpor online